İmalat Sanayinde AR ( Artırılmış Gerçeklik ) Uygulamalarının Getirdiği Faydalar

Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını tanımlamanın en kolay yolu Pokemon Go örneğini vermek olur herhalde. Artırılmış gerçeklik, çevrenizi oyun veya objektif temelli herhangi bir şey biçiminde olabilecek etkileşimli bir bölgeye dönüştürür. Deneyimi daha keyifli hale getirmek için dijital unsurlara, nesnelere ve diğer çekici cazibelere bir dokunuş katar. 2016’dan önce, üretimdeki artırılmış gerçeklik çok da uygulanabilir bir yapıda değilken bugünkü teknolojiler ile imalat sanayine devrim niteliğinde yenilikler getirmektedir.

Günümüzde imalat sektöründe hem Artırılmış Gerçeklik ve hem de Sanal Gerçeklik uygulamaları yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. 

AR, üretim duruş süresini kısaltarak, sorunları hızla tespit ederek ve tüm hizmetleri ve süreçleri devam ettirerek verimli operasyonlar gerçekleştirmenizi sağlar. AR’nin imalat endüstrisini yıllar içinde en iyi hale getirme yöntemlerini nasıl kullanabileceğini gösteren bazı yöntemleri daha yakından inceleyelim.

İmalatta AR Uygulamalarının Getirdiği 7 Farklı Fayda

1. Daha Hızlı Çalışabilirsiniz

Genellikle, karmaşık bir makine veya cihazın montajını gerçekleştirmek güç olabilir, çünkü bunu yapmak yıllar sürecek bir eğitim gerektirir veya sürekli yazılı dokuman ve çizimlere bakmanız gerekir. Ancak, çalışma sırasında görüntüleri gerçek dünyaya yerleştiren derinlik sensörleri, kameralar ve hareket sensörleri kullanan AR gözlükleri yardımıyla, mühendisler cıvata, kablo, parça numarası ve belirli bir bileşenin nasıl monte edileceğine dair talimatlar görebiliyor, adım adım yönergeler alarak ilerleyebiliyor.

Bu yöntemle, mühendislerin işini doğru yapma oranı % 96’ya kadar çıkabilir ve hızları ise  % 30 artabilir.

2. Atölyenizdeki / Tesisinizdeki İş Sorunlarınızı Çözebilirsiniz

Atölyenizdeki veya üretim hattınızdaki sorunlu noktaların çözümü gerektiğinde, ekipleriniz, ister şirket içinde ister dışarıda olsunlar, eldeki sorunları ele almak için gerçek zamanlı erişime ihtiyaç duyar.

Üretimdeki artırılmış gerçeklik çözümleri sayesinde, işletme operatörleriniz tüm sorunları doğrudan bakım ekibinize ve mühendislerinize gösterebilir. Ayrıca KPI’ları gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilir, aynı zamanda üretime müdahale etmeden konuyu teşhis edip çözebilirler.

3. Veriye Kolayca Erişebilirsiniz

Servis mühendisleri ve üreticileri, IoT teknolojisiyle birlikte gelen herhangi bir öğeyi seçebilir ve bir şirketin kurumsal kaynak planlama sisteminden herhangi bir bilgi almanıza yardımcı olacak herhangi bir nesneyi tanımlayabilir. Bununla nesnenin özellikleri, yeri, envanteri ve teslim sürelerine erişebilecekler.

Ekibiniz, canlı video beslemesini, grafikleri, görüntüleri görüntülemek ve makineleri tamir etmek için QR kodlarını taramak için AR özellikli bir mobil uygulama kullanabilir.

4. Bakım Süreleri Kısalır

Bakım adımlarının AR platformunda hazırlanmış uygulaması ile artık tamircinizin yapabileceği her şeyi yapabilirsiniz. Adımda herhangi bir sorun yaşarsanız tekrar izleyebilir , isterseniz teknik dokümanlara ulaşabilir , tekrar tekrar deneyebilirsiniz.

5. Üretim Duruş Sürelerini Azaltabilirsiniz

Makinenizin bozulmasının üretimi aksatması nedeni ile çok ciddi maliyetler ile karşılaşabilirsiniz. Ancak, artırılmış gerçeklik cihazlarının yardımıyla, ekibiniz hatayı hızla belirleyebilir ve arıza süresinin mimimumda kalmasını sağlayabilir.

Mobil cihazlarınızda AR uygulamaları bulunduran ekibiniz, sorunu atölyede görsel olarak tanımlayabilir ve orada çözebilir.

6. Hataları Önleyebilirsiniz

Çok büyük üretici firmalar uzun yıllardır çeşitli amaçlar için artırılmış gerçeklik kullanıyor

Bunun çok iyi bir örneği, bir tablet kamera tasarlandığı gibi montajın asıl ürüne göre sanal bir görüntüsünü üst üste getirdiğinde gövde tertibatındaki braket kurulumunun incelenmesidir. Bu teknoloji hızlı bir şekilde mühendisin herhangi bir kusuru tespit etmesini sağlar.

7. Dahili Eğitimler

Hem VR hem de AR, eğitim söz konusu olduğunda büyük bir potansiyel göstermiştir. Öte yandan, VR, askeri operasyonlar, uçak pilotları, denizcilik operasyonları, ileri ameliyatlar ve çok daha fazlası için simülatör eğitimi gibi bu konuda zaten daha büyük bir alana hizmet edebilmektedir.

Üretime gelince, operatörler gerçek montaj hattında montaja başlamadan önce VR uygulamalarda montaj işleri için eğitilirler. AR uygulamaları ile ise kullanıcının taktığı akıllı gözlükler ile operatöre adım adım yönergeler verilebilmektedir.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *